Egy mesebeli utazás

Egy mesebeli utazás

Néha ki kell szakadni a hétköznapokból. Kikapcsolni a telefont, félretenni a napi problémákat, kiszabadulni a mókuskerékből. De ha egyszer már rászántuk magunkat, miért ne a legjobb megoldások egyikét válasszuk? A Kastélyhotel Sasvár a lehető legideálisabb helyszín a tökéletes kikapcsolódásra.

Egyedülálló környezet

align=left A szálloda Parádsasváron, a Mátra szívében, egy festői völgyben található. Nagyon fontos a könnyű megközelíthetőség, hiszen Budapesttől mindössze száz kilométerre fekszik, és ennek háromnegyedét autópályán tehetjük meg. Még a kényelmesen autózók is másfél órán belül eljuthatnak ide. A szálloda adottságai és az elhelyezkedése rendkívül alkalmassá teszi a kastélyt céges rendezvények, tréningek, gálavacsorák, partik rendezésére. Sokan azonban megijednek a rendkívül impozáns külsőtől, azt gondolván, hogy ez a luxus megfizetethetetlen még egy cég számára is. Nos, ez egyáltalán nincs így. Az ötcsillagos szálloda négycsillagos áron kínálja ezeket a szolgáltatásokat, akik egyszer kipróbálták, biztosan visszatérnek ide egyszer.

Mindenből a legjobbat

align=left Vasárnap délután érkeztünk a hétvégén is zajos fővárosból Parádsasvárra, hogy végre személyesen is szemügyre vehessük az eddig csak hallomásból ismert kastélyt. Az udvarias recepciós a Karolin lakosztályt bocsátotta rendelkezésünkre, mely a szálloda Renaissance szárnyának első emeletén, az ún. nemesi szinten található, a György és a Rákóczi fejedelmi lakosztállyal együtt. Ahogy beléptünk az ajtón, máris hatalmába kerített minket egyfajta különleges hangulat, csak a mágneskártyás ajtónyitás emlékeztetett a jelenre. Közvetlenül az ajtó mellett a Károlyi család archív fotográfiáit helyezték el, az egyiken például Károlyi Mihály Charlie Chaplinnel látható. Hogy ez a kép Parádsasváron készült-e, azt nem tudom, de több itt található felvétel helyszíne biztosan a kastély volt. Az előtérből a tágas szobába lépve főúri körülmények között találtuk magunkat. Az ízléses, korhű berendezés természetesen kiegészítették a XXI. század minden kényelmével. A forgatható televízió mellett hifi-torony is helyet kapott, az ágyban pedig különlegesen kényelmes matracok gondoskodnak a jó pihenésről. Nagyméretű, kétszemélyes masszázskádban frissülhettünk fel vacsora előtt. Említésre méltó, hogy a fürdőszobához – a lakosztályokban - kétszemélyes szauna is tartozik.

Renaissance, rendez-vous, romantique

align=left Vacsora előtt, mielőtt teljesen besötétedett volna, felfedezőutat tettem a kastélyban. Az épület három szárnyból áll, a már említett Renaissance szárny (ebben található a főbejárat és a recepció is) mellett a Rendez-vous és a Romantique szárny áll a vendégek rendelkezésére. Az előbbi a nászutasoké, és a világ elől elbújó szerelmeseké, a másik pedig elsősorban a rendezvények, tréningek résztvevői számára kínál ideális pihenést. Jelentős eltérés van a különböző szárnyak színvilágában. A Renaissance szárny nyugodt, zöldes-sárgás színvilágát jól ellenpontozza a Rendez-vous szárny bordó-vörös lüktetése. Az intim hangulatot a festmények témája is erősíti. A Romantique-szárny letisztultabb, modernebb világot képvisel, igazodva az üzleti élet igényeihez. Az épület tornyába felfelé menet minden szinten bekukkanthatunk egy-egy elegánsan berendezett szalonba. Az egyikben hatalmas biliárdasztal várja a látogatókat. Ez az egy darab, ami nem mozdítható, hiszen itt, a helyszínen szerelték össze, mindegyik másik szalon a vendégek kérése szerint átrendezhető, szabadon alakítható. A legfelső szoba a gyerekeké. A kastély nagy előnye, hogy a 14 éven aluli gyerekek ingyen látogathatják a szállodát. Az október 23-i hosszú hétvégén például 100 felnőtt és 50 gyerek töltötte meg teljesen az épületet.

Csodálatos panoráma

A toronyból kivételes látvány tárult elém. A festői Mátra a legszebb őszi arcát mutatta, tökéletesen harmonizálva az épületet tornyocskáival és tetőszerkezetével. A kertre kitekintve is a harmónia és a nyugalom érzése töltött el. Az egyik oldalon ugyan egy tó építése zajlik éppen, de ez nem zavarta túlságosan az összhatást. Ha kész lesz a kerti tó, fölé szabadtéri színpadot is építenek, ami a nyári kulturális rendezvényeknek ad majd otthont. A kastély korábban is kínált a vendégeknek kulturális programokat, a tavalyi évben szinte minden nyári hétvégén tartottak musical-esteket, a Fővárosi Operett- és a Madách színház művészeinek közreműködésével.

Pompás vacsora

align=left Felfedezőutam befejeztével azonnal vacsorázni indultunk. Miközben az étterem felé haladtunk, elmentünk az esti szórakozás egyik fő helyszíne előtt: a bowling és a söröző mellett itt egy speciális fallabdapálya is várja az érdeklődőket. A folyosóról kis csigalépcsőn közelíthető meg a szálloda étterme. A minden részletre kiterjedő elegancia itt is ötvöződik a modern kor kényelmével. A vacsora során, mint mindig, természetesen folytatódott a tesztelés. Az öt csillagos szálloda itt is hozta azt a színvonalat, amit az igényes vendégek jogosan várnak el. Amit külön kiemelnék, az a pincérek kifogástalan modora, előzékenysége és tájékozottsága. Még véletlenül sem követtek el egyetlen formai hibát sem. Nem fordult elő, hogy rendelés után nem állították megfelelő sorrendbe az evőeszközöket, hogy nem a vendég jobb oldaláról szolgáltak fel, hogy a bor nem az előírt hőfokú volt. Pontosan érezték, mikor szeretnénk, hogy elvigyék a tányérunkat, mindig a megfelelő időben hozták ki a következő fogást. Apróságok ezek, de fontos apróságok. A felszolgált vacsora pedig mindkét nap kifogástalan volt. A menüsor minden egyes elemén érződött, hogy a konyha fiatal, tehetséges séfje nagynevű mestertől tanulta a szakmát, kísérletező kedve pedig határtalan. Mind a hagyományos magyar, mind a trendnek megfelelő nemzetközi konyhaművészetben otthonosan mozog.

Aktív pihenés

align=left A másnap reggelt az egészséges életmód jegyében kezdtük el. Az épület valamennyi szárnyából föld alatti folyosón érhető el az elegáns élményfürdő. A különleges formájú medencében épp kellemes hőfokú a víz egy frissítő úszáshoz. Néhány hossz megtétele után kipróbáltuk a meglehetősen tágas jacuzzit is. Itt a gombok ki- és bekapcsolásával magunk tudtuk szabályozni a víz áramlását és a medence fényeit. Az egésznapos program után délután még természetesen kipróbáltuk a szaunát, a két helyiséges gőzfürdőt és a sókamrát is. Ez utóbbi nemcsak az allergiásoknak, asztmásoknak nyújthat hatékony kiegészítő kezelést, hanem mindenki számára jótékony hatású, egészségi állapottól függetlenül. A wellness részleg összes szolgáltatása – a különböző masszázsok kivételével – ingyenes.

Alkalmi idegenvezetés

Reggeli után Balázsné Mohai Éva hotel üzletág vezető kísért végig a szállodán. A beszélgetés során szó esett a kastély múltjáról ugyanúgy, mint a jelenről, a születésnapi akciókról is. Mint Éva elmondta, a XIX. század első felében épült ez az impozáns épület. Bár a birtoknak korábban Rákócziak, Orczyk és Grassalkovichok is voltak gazdái, a ma látható kastély a Károlyi család nevéhez köthető. A második világháború utáni mostoha évek után 1996-ban vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos az épületet, és a felújítás után 1998 decembere óta áll az igényes utazók rendelkezésére. A tízéves születésnap alkalmából egy olyan akciót kínálnak a cégek részére, ami rendkívülinek mondható: a rendezvények alkalmával a cégek annyi százalék kedvezményt kapnak a szoba árából, ahány személyes a csoport. Ha jobban belegondolunk, hogy egy százfős, kétnapos program esetén ingyen kapjuk a szobákat, ez bizony hatalmas lehetőség arra, hogy jóval kedvezőbb áron tudjunk magas színvonalú rendezvényt tartani.

Nehéz búcsú

align=left Az itt töltött két nap alatt bizony megszerettük ezt a helyet, és nehezen zökkentünk vissza a hétköznapokba. A két nap alatt nemcsak a szálloda szolgáltatásait, konyháját, élményfürdőjét próbáltuk ki, hanem többször bejártuk a kastélyparkot és kirándultunk a közeli erdőben is. A készséges recepciós kolléga még azt is megengedte, hogy a hatalmas szalonban található zongorát is kipróbáljam a saját szórakoztatásunkra. Összefoglalásul érdemes mégegyszer megemlíteni, hogy kiknek is ajánljuk a Kastélyhotel Sasvárt. Ahogy már korábban szó volt róla, a céges rendezvények számára ideális. Jó szívvel ajánljuk azoknak is, akik szeretik a csendet. Ide aztán végképp nem ér el a város zaja, a lakosztályunkban tökéletes csend uralkodott. De a sportos életmódot kedvelők is bátran jöhetnek. A kastélyparkban éppúgy lehet teniszezni, mint a streetball pályán kosarazni (ezt szintén kipróbáltuk), díjmentesen kölcsönözhetünk kerékpárokat a környék felfedezéséhez. A környezet egyedülálló lehetőséget kínál erdei kirándulásra is, bár állítólag ezt még nem fedezték fel eléggé a vendégek – inkább helyben pihennek. Ajánljuk a helyet gyerekkel érkezőknek is, hiszen az apróságok ingyen üdülhetnek… És természetesen, tavasz közeledtével ki másnak is ajánlhatnánk a kastélyt, mint a szerelmeseknek. Aki különleges ajándékkal szeretné elkápráztatni kedvesét, az foglaljon le titokban egy páros hétvégét ide – garantáljuk, hogy mindkettőjüknek örökre szóló élmény marad.

Vinnay Péter